Iratkozzon fel hírlevelünkre

2016 Szent Márton éve Magyarországon

2016 Szent Márton éve Magyarországon

 

2016 a keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje, Szent Márton születésének 1700. évfordulója. A köpenyét a koldussal megosztó egykori római katona, akiből aztán a franciaországi Tours püspöke lett, a mai Magyarország területén, a pannóniai Savariában látta meg a napvilágot. A város ma Szombathely néven a szent kultuszának egyik központja – akárcsak a több mint ezeréves bencés apátság Pannonhalmán, amely eredetileg szintén Szent Márton nevét viselte.

 

Szombathely és Pannonhalma a magyarországi Szent Márton-én központi helyszínei is. Június elejétől a két városban látogatható a Szent Márton & Pannónia című kiállítás, amely az egykori római tartomány öt évszázadát – vagy ha úgy tetszik, Márton korának mindennapjait mutatja be. A kiállítás egyik helyszíne az Iserium Savariense, azaz az egykori Savaria Ízisz-szentélye, ahol Szent Márton korának római gyökereitől kezdve követhetjük nyomon Pannónia és Savaria történetét. A Pannonhalmi Apátsági Múzeumban Szent Mártonnak, a keresztény szerzetesnek és püspöknek a kora, valamint az azt követő századok elevenednek meg.
A kiállításra számos múzeumból érkeztek tárgyak. A látogatók olyan ritkaságokkal találkozhatnak, mint a Pannonhalmán előkerült, aranylemezekkel díszített temetési kincs, vagy a Budakalászon fellelt vadászjelenetes korsó, a késő-bizánci fémművészet páratlan emléke. A tárlatra a bécsi Kunsthistorisches Museumból érkezett a talán legismertebb magyarországi kincslelet, a nagyszentmiklósi kincs egy darabja is.

 

A két városban rendezett kiállítás csak az egyik, bár kiemelt programja az emlékév rendezvényeinek. Szombathely látogatói egész évben találkozhatnak a szent alakjával a legkülönfélébb rendezvényeken, amelyekről a www.szentmarton.hu oldalon lehet tájékozódni. A 996-ban Márton feltételezett szülőhelyén alapított pannonhalmi bencés monostor, amelynek ugyancsak ő a védőszentje, közösségi programokra fókuszál az év során – részletek a www.szentmartonev.hu oldalon.

Szent Márton
Szent Márton római polgárcsaládban született Kr. u. 316-317 körül. Csak néhány évet töltött a városban; apja kiszolgált katonaként Itáliában kapott birtokot, így Márton a mai Pavia városában nőtt fel. 12 évesen felvette a kereszténységet, majd szülei kényszerítésére katonának állt. Ezekhez az éveihez kötődnek legismertebb irgalmas tettei. Márton Tours püspökeként halt meg; életét a római keresztény történetíró, Sulpicius Severus írásaiból ismerjük. Szent Márton ma többek között Franciaország és Magyarország védőszentje.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
19
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések