Iratkozzon fel hírlevelünkre

Új épületben a Magyar Intézet

2018. február 6, Pozsony

 

 

 ozsony uj epulet 1of2

Kedves Látogatóink, kultúrát kedvelő Barátaink!
Tisztelettel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Pozsonyi Magyar Intézet húsz év eltelte után, 2018 februárjától új helyszínen folytatja munkáját. A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi esttel elbúcsúztunk az intézetnek 1998 óta helyet adó Védcölöp út (Palisády) 54. szám alatti épületétől. Februári programjaink megrendezésére már a közeli Štefánikova (Stefánia út) 1. szám alatt kerül sor. Az épület Magyarország Nagykövetségének új működési helye, amely egyúttal otthont ad a Konzuli Hivatal és a Külgazdasági Iroda tevékenységének is.

 


A viszontlátás reményében szeretettel várjuk Önöket a Pozsonyi Magyar Intézet új székházában. Köszönjük, hogy az új helyszínről barátaikat, ismerőseiket is tájékoztatják.

 

 

 

 

 

 A visegrádi négyek  - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - a legsikeresebb csoport Európában, Szlovákia pedig Magyarország barátja és fontos szövetségese - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, Magyarország pozsonyi nagykövetsége új épületének átadásán. A magyar diplomácia vezetője köszöntőjében rámutatott: a most átadott új épület végre méltó módon fejezi ki, hogy mit gondol Magyarország a Szlovákiával való kapcsolatáról, azt, hogy olyan barátként és fontos szövetségesként tekint rá, amelyhez "félmillió szállal" és olyan sikertörténetekkel kötődik", mint a V4. Kifejtette: a visegrádi csoport gazdaságilag és politikailag egyaránt megmutatta erejét, hiszen a V4 ma az Európai Unió (EU) gazdasági hajtómotorja, politikai szempontból pedig egyértelművé tette, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország és Szlovákia között ma kiegyensúlyozott viszony van - ami nem volt mindig így - s ez lehetőséget biztosít arra, hogy nehéz kérdésekben is az előre lehessen lépni. Rámutatott: egy sor új határátkelő jött létre, épül az új komáromi Duna híd, a két ország közti kereskedelmi forgalom az évi 10 milliárd eurót közelíti, létrejött a két ország közti gázvezeték-összeköttetés, tervben van egy hasonló villanyáram hálózatnál is. Az új nagykövetség ünnepélyes megnyitóján Ivan Korcok, szlovák külügyi államtitkár, ügyvezető miniszter beszédében ugyancsak a kétoldalú kapcsolatok kiváló minőségét hangsúlyozta, illetve arra mutatott rá, hogy a kapcsolatok kitűnő minősége ma minden területen érezhető. Az új, integrált - a nagykövetség mellett a magyar intézetnek, a konzulátusnak és a gazdasági képviseletnek is helyet adó - külképviseleti épület, két éves projekt eredményeként készült el, s a maga nemében Magyarország első ilyen nagykövetségi  

komplexuma. Az új nagykövetséget, reprezentatív helyen, Pozsony óvárosában az elnöki palotaként használt, Grassalkovich palota tőszomszédságában, egy átépített történelmi épületben rendezték be. Szijjártó Péter és Ivan Korcok a megnyitó után kétoldalú egyeztetést tartott.

 

 

 pozsony uj epulet 2of2

 


fotó és forrás: kormany.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2021
28
Január
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések