Iratkozzon fel hírlevelünkre

 


http://csemadok.sk/events/event/xx-mecs-laszlo-szabadegyetem/

 

   XX. MÉCS LÁSZLÓ SZABADEGYETEM

 

 

Jászó – Autókemping

 

2017. július 10 – 2017. július 16.

 

 

 

Műsorkínálat

2017. július 10. (hétfő)

14.00 Gyülekező és honfoglalás.

Térszerződés és háttérelosztás, tájékoztató és feladatelosztás.

Az előadások házigazdája: Mihályi Molnár László, író, költő, publicista, a Csemadok Kassa-környéke Területi

Választmány alelnöke és Hadas Katalin, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány tagja.

18.00 A XIX. Jászói Nyári Szabadegyetem ünnepélyes megnyitója.

 

Beszédet mond: Haraszti Attila, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja, Nagy Gábor, Jászó község polgármestere, Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya elnöke. A műsorban fellép: Vadkerti Imre, szólóénekes, Zsapka Attila, verséneklő, Demko András, népdalénekes, versmondó, prózamondó és népmesemondó Nagyidáról, a magyarországi Cserépfalui Zeneiskola tanulói Daragó Károly vezetésével, Dinnyés József, magyar zeneszerző, előadóművész, énekes és Kátai Zoltán, énekmondó, népzenész, Rezes Gyula, népdalénekes Szepsiből.

19:00 Kiállítás-megnyitó: „Szent László királyt ábrázoló templomi freskók reprodukciói." Kiállítás: Szent László királyt ábrázoló templomi freskók reprodukciói a Szent László Emlékév jegyében. A kiállítást megnyitja: Gergely Papp Adrianna, Debrőd község polgármestere, a Szent László-emlékév Tanács tagja.

19:30 A Bükkaljai Szent Márton Lovagrend bemutatkozó borkóstolója.

Az akusztikus koncert után borkóstoló az étterem előtti teraszon, Daragó Károly bogácsi borlovaggal, a Szent Márton Borrend nagymesterével, a Pro Vino Érdemrend kitüntetettjével, énektanárral és barátjával, a restei származású Dobos Lászlóval. Olyan világ hangulatát idézik meg, ahol az egész művelődési tábor egybeforr a szőlészet és a borászat örömeivel, nehézségeivel. Rendhagyó este lesz a borkedvelőknek.

 

2017. július 11. (kedd)

10:00 Előadás: ; Életét a felvidéki magyarságnak szentelte!

Előadó: Molnár Imre, történész, szociológus, diplomata, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. Gróf Esterházy János élete és 60 évvel ezelőtt bekövetkezett mártírhalála felvidéki magyar közösségünk XX. századi történelmének legjelentősebb meghatározó tényezője, amely múltunkkal szembesít és az általa tanúsított mindenkori helytállásra is kötelez. Egyebek mellett jelenkorunk számára is tanulságokkal szolgáló életművéről, személye és tettei megítéléséről, továbbá rehabilitálásának esélyeiről tart előadást Molnár Imre történész, Esterházy-kutató, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. A történész a fiataloknak és az idősebbeknek ezen túl jó szívvel azt is ajánlja, hogy ne csak Esterházy János személyét és munkásságát ismerjék meg, hanem kövessék is őt! Az általa képviselt világlátással, értékrenddel, illetve a magyarság és a szomszéd népek sorsa iránt érzett felelősségtudattal is azonosulnunk kellene. "Személyében például fel

kellene fedezni azon kevés magyar politikusaink egyikét, aki igazán barátja volt a szlovák népnek. Már csak azért is, mert az övéhez hasonló, magyar és szlovák nép közti közvetítő, kiegyenlítő személyiségekre manapság is nagy szükség lenne!
 

 

 http://csemadok.sk/events/event/xx-mecs-laszlo-szabadegyetem/

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések